Wees mens. De kwetsbare mens.

We leven in een wereld waarin we worden overweldigd door keuzes en mogelijkheden. Social-media, wetenschap, globalisering en individualisering zorgen ervoor dat bijna alles mogelijk lijkt mits je er maar hard genoeg voor werkt en de juiste keuzes maakt. Naast de vele positieve kanten van deze moderne wereld brengt het ook veel verantwoordelijkheid met ons mee. Alles is immers afhankelijk van ons als individu.

De social-media poetst ons imago op. Het individu is zelfstandig en niet afhankelijk. De globalisering maakt dat we altijd met iedereen in contact staan. De wetenschap zorgt voor een langer en gezonder leven. Onze vooruitgang leert ons dat alles maakbaar is. Maar is dat wel zo? Hoe gaan we, in de hoogtijd van individualisering, om met kwetsbaarheden zoals ziekte, beperkingen, ouder worden en gezonde afhankelijkheid. Kwetsbaarheid en imperfectie is inherent aan mens zijn. Toch lijken we dit meer en meer, al dan onbewust, te ontkennen. Ik pleit niet voor massale 'aanstelleritis' maar wel voor het samengaan van kwetsbaarheid en kracht.
Laten we de menselijke kwetsbaarheid terug eisen. Laten we weer mens zijn in al onze kracht en imperfecte glorie.

Voor een symbolisch bedrag kon iedereen in 2018 een riso poster kopen uit de 'Wees mens' serie. Op deze manier konden de posters met de boodschap worden verspreid in stad en land.
Ik heb in 2018 een kerstkaart gemaakt van mijn Wees Mens project in opdracht van Artez Hogeschool voor de kunsten. 

You may also like

Back to Top